logo
  • Az YKA SE gyerekversenyzői számos nemzetközi és hazai versenyen szerepelnek igen szép eredménnyel!
    Sportélet

    Az YKA SE gyerekversenyzői számos nemzetközi és hazai versenyen szerepelnek igen szép eredménnyel!

  • Vitorlás nyári tábor gyerekeknek

Emlékvitorlázás

16 Mar

posted by

Categories: Egyéb

Tags: , , , , ,

Comments: 0

Az első Timu Emlékverseny, 2014. március 8-9., Pula

Timura emlékezni lehet sokféleképp: gyertyát gyújtva, egy szál virággal, az agárdi kikötői emlékműve előtt megállva – vagy éppen vitorlázva. Ahogy Timut ismertük, ő leginkább ez utóbbinak örülne.

Ezért – is – volt remek ötlet Timu emlékére emlékversenyt szervezni. Az év eleji szezonindítás és Pula pedig már csak hab volt a tortán.Bár a verseny igazi, rég nem látott összefogást hozott, érdemes kiemelni Majthényi Zsombit, akinek már sajnálatosan van tapasztalata az emlékversenyek rendezésében is, és aki oroszlánrészt vállalt a feladatból, valamint Palkó Jánost, aki segített a helyszínnel, kapcsolatokkal, helyismerettel, kikötővel, szállással és csemegékkel.

A versenyt YKA oldalról megelőzte az idei második pulai edzőtábor – részben eltérő összeállításban. A szél a februárival ellentétben szerencsére bóra volt, így nem voltak méteres hullámok, viszont fújt rendesen. Az YKA csapata kedden éjszaka ért le Pomerbe Zsombi és Sipos Bence vezetésével, meg persze Ági gondoskodása mellett. Radiálban Dénes Benyó, Vajnai Zolee, Munkácsy Böli és Domokos D. csatlakoztak a már korábban leutazott Héjj Vikihez, 4.7-ben Kalmár Kata, Morvai Dorka, Németh Doma, Körösvölgyi Marci és Radnóczy André alkották a frissített csapatot, Opében pedig a bevált Bihary Ádi, Vida Pöti, Kovács Dominik, Majthényi KisPifu sorral nyitottunk. Motoros-segéderőként még Kiss Patrik csatlakozott a csapathoz. Mivel a hajók már lenn voltak, így szerdán némi szerelés után már vízen voltak a srácok, jót vitorláztak a remek időben. Csütörtökön olyan brutálisan fújt a bóra, hogy Zsombi és Bence szárazföldi edzést írtak elő, amiből a foci még Zsombi bevallása szerint is keményre sikerült. Pénteken ismét vízen volt a csapat, volt esés-kelés, de ez Laserrel kvázi normálisnak mondható, a lényeg, hogy szaporodtak a vízen töltött, vitorlázott órák, ami a verseny szempontjából sem elhanyagolható, de a szezon indításához, pláne a hajóosztályt váltottaknál, az újabb beülőknél kifejezetten előnyös.

Péntek estére megérkezett az erősítés a versenyhez: Lázár Toni és Virág Balázs Zsófival és a héten gyengélkedő, de a versenyt bevállaló Baluval, Carrá Milo Chiarával, Körösvölgyi Zoli Pikkóval, Héjj Imó és Johnny Jurik Gyurival, Nagy Bandival, Rékával, meg persze Szitkával, valamint Kovács Pistáék családostul. A sor lehetett volna bővebb is, de ez csak a távolmaradókon múlott.
A kormányosi értekezleten Zsombi vázolta a pályát, a két napra tervezett öt futamot, azután sebtiben kiment pályát rakni. A nevezéskor kapott Timu Emlékversenyes matricákkal a hajókat kidekorált, a zsűrihajót követő mezőny kifelé hátszelezve tapasztalhatta meg az élénkülő szelet, a bóra pöffjeit, a parttól távolodva növekvő hullámokat. A rajt picit késett, viszont a 15-ről 22 csomó felettire élénkült szélben – azon túl, hogy senki nem maradt szárazon – a Laseresek kifejezetten gyorsan teljesítették a pályát. A Radiálosok közül a felnőtt Bagyó Áronnak szólt a duda, őt Bujdosó Matyi és Milica Dukic követték. A 4.7-eseknél Galambos Kristóf nyerte meg az első futamot bitang jó idővel, őt Hirschler Rebeka és Jackel Ferdinán követték. A visszalőtt rajtú Optimistesek befutására várva az erősödő szélben Zsombi a partra rendelte a mezőnyt. A menet közben megfogyatkozott létszámú Optimistes mezőnyt a horvát csapat vezette: Deni Martinovic lett a futamgyőztes Alex Kolic előtt, őket követte Rácz Karina. Az időközben közel 30 csomósra erősödött, a part alatt erősen pöffös szélben jó edzés volt partot érni – a borulásokban kifáradt Andrét például kvázi utcai ruhában Virág Zsófi váltotta kifelé – önként és örömmel.A szombat reggeli nevezés a Porto Volme kikötőjében még friss időben, de vakító napsütéssel indult. Várakozáson felül, több mint félszáz hajó nevezett. A magyarok közül ott volt Timu agárdi neveltjein túl az MVM, a BYC, a Spartacus, a Fertő-taviak, horvát oldalról a Vega Optimistesei, egyedüli szerb versenyzőként Belgrádból a verseny-lycrákat is szállító sokszoros szerb bajnok Milica Dukic.

A kikötőben egy ideig várt a rendezőség a szél enyhülésére, de koradélután lemondott a további szombati futamokról. Délután a pomeri jacht klub BoccaPorta vendéglőjében válogatott finomságok mellett emlékeztek meg a versenyzők Zsombi szavait követve a verseny névadójáról.

A tervek szerint vasárnap korábbira tervezett rajtot a rendezőség a szélerő miatt a parton halasztotta. Kisvártatva azonban vízre ment a mezőny a szombatihoz hasonló szélben. Zsombi kérésére az edzők a kevésbé tapasztalt versenyzőket a biztonság érdekében ezúttal a parton hagyták. Az előző napi tempókat figyelembe véve a zsűri az Optimisteseket rajtoltatta elsőként – ezúttal is kétszer, de az általános visszahívást követően a második rajtnál így is kinn volt három hajó. Az Optimistes rajt előtt külön öröm volt nézni a tengeralattjárózott Vida Pöti tempós vízlapátolását – Berecz Zsombi BoatShow-s grindolását is megszégyenítő tempóban igyekezett kimerni a hajóját. Mindezt nem csendben tette 🙂

Az első kör mindegyik mezőnynek kemény volt, sokan már a rajt előtt borultak többször, de a futam alatt is megcápáztak páran – köztük az első futamon második horvát versenyzőnek sem sikerült az indulás. A futamon az Optimisteseknél ismét Deni Martinovic nyert, másodiknak az időközben legyengülő szélben Jeney Máté futott be remek vitorlázással, harmadikként pedig Sara Mujesic. A Radiálosoknál a legszebben rajtoló, és a második kreuz szélfordulóját remekül kihasználó Dénes Benyó nyert futamot Bujdosó Matyi és Milica Dukic előtt, 4.7-esben pedig ismét Galambos Kristóf futott be az élen, ismét Hirschler Rebeka előtt, míg a harmadik helyet ezúttal Újváry Dénes csípte el.

Az elszaladt idő miatt a rendezőség újabb futamot nem indított. A hajómosást-pakolást követő késő-délutáni eredményhirdetésen a díjazottak pöpec Neil Pryde és Gill cuccokat kaptak tárgynyereményként, trófeaként pedig kézzel készített, laminált nonfiguratív karbon plasztikát, amit Zsombi készített személyesen (bár többen Pirire tippeltünk), és amit látva az egyik, a dobogóról lelépő versenyző meghatottan mondta: „Ez olyan Timus lett…”

Azt hiszem, ezzel egyikünk sem vitatkozna – sem a trófea, sem maga a verseny kapcsán. Reméljük, jövőre sokkal többen emlékezünk Timura vitorlázva.

Aki pedig nem tudná, íme az eredmények:

A két futam alapján Optimist ifiben meggyőző fölénnyel a horvát Deni Martinovic (Vega) nyert klubtársa, Sara Mujesic és Bihary Ádi (YKA) előtt, míg serdülőben Lászlófy Ábel (SVE) lett a győztes klubtársait, Jeney Mátét és Ralovich Dávidot megelőzve. Az Optimistes lányok között Sara Mujesic végzett az élen Rácz Karina (MVM) és Nora Glusic (Vega) előtt. A legfiatalabb versenyzőnek járó díjat a házigazdák részéről Aurora Palko (Vega) vehette át.

Az YKA csapatából összetettben Ádi a 4., Dominik a 8., Pöti a 9., Balu a 22., KisPifu a 23. helyen végzett.

Laser 4.7 osztályban is elég egyértelmű volt az elsőség kérdése: Galambos Kristóf (MVM) két első hellyel nyert, Hirschler Rebeka (FVSZ) két másodikkal lett a második a harmadik Jackel Ferdinánd (FVE) előtt. Hirschler Rebeka egyúttal a legjobb női Laser 4.7-es versenyzőnek járó díjat is elnyerte. Az YKA 4.7-esei közül Domo, Kata és Marci azonos ponttal a 9-11. helyen végeztek, Dorka a 13., André a 14. lett.

Laser Radial ifjúsági osztályban Bujdosó Mátyás (SVE) nyert kiegyensúlyozott versenyzéssel (két második hely), Dénes Benyó (YKA) és Hirschler Ludovika (FVSZ) előtt. A legjobb felnőtt női versenyző az abszolút harmadik helyen végzett szerb Milica Dukic, míg a legjobb felnőtt versenyző az abszolút második helyezett Bagyó Áron (MVM) lett. Az YKA versenyzői közül az abszolút 4. Benyót követve Viki a 6., Frank a 7., Böli a 8., Zolee a 10., míg az alsótagot tört DomiDí a 11. lett.

Köszönjük mindenkinek, aki vitorlázott, szervezett, pakolt, szállított, vendégül látott (köszönjük, Ira és Palkó!), fotózott (köszi, Toni!), rajzolt, játékot talált ki, posztolt (igen, Gémesi Jókára gondolunk!), egyszóval segített az első Timu Emlékversenynek olyan nagyszerűnek lenni, amilyen lett.

Akinek ez nem volna elég, az nézze meg a srácok képeit és a részletes eredménylistát a https://www.facebook.com/yachtklubagard oldalon!

Jövőre, veletek, ugyanitt! Legközelebb pedig találkozunk az agárdi szezonnyitó versenyeken, és persze a ranglistának számító Majthényi Emlékversenyen! Addig is jó szelet!

Körösvölgyi Zoltán

Kommentek

Powered by Facebook Comments

Comments are closed.